Hedgehog in a storm

 

Hedgehog in a storm var en privat blogg skriven av Sara: Västeråsbo, tvåbarnsmamma till tonåringar och aktiv inom barnrättsfrågor. Bloggen var en personlig blogg som reflekterade kring vardagliga ting och hade inget med Saras arbete att göra. Det var ett hemtrevligt litet krypin med humoristiska vinklingar.

Sara bloggade mellan åren 2007 och 2014, men lade sedan - av oklar anledning - ner sitt bloggande. Det är alltså inte Sara "Hedgehog" som skriver här längre.

 

Den lilla igelkottsbloggen lever dock vidare, i lite ny skepnad och i en ny skribents regi. Ämnena behandlar de flesta ämnen och stämningen är lättsam. Jag hoppas att du ska fortsätta att trivas.

Var rädd om mobilen!

24 Mar 2023

Mobiler, de är idag något nästan alla har en av, ibland fler. De är ju rätt dyra, men även vi har i vår familj satsat på att ha varsin. Dock har jag sett till att alla har fått varsitt mobilskal eller mobilfodral. Jag vet hur lätt det är att tappa en telefon i backen och så som de är konstruerade nu, så spricker skärmen lätt eller går sönder på annat vis. Jag själv har ett snyggt mobilfodral med en igelkott på så klart! Älskar ju igelkottar! Alla mina barn har själva fått välja mellan mobilskal och mobilfodral. De skyddar båda två lika bra, men vet att det finns särskida stötdämpande skal för yngre barn, så att de bara studsar om de skulle tappas

Beställa mobilfodral på nätet

När jag skulle köpa till oss alla i familjen, så tänkte jag att jag måste hitta mobilfodral till bra pris. Det gjorde jag! På nätet. De hade dessutom ett stort utbud av både skal och fodral till en mängd olika mobiltelefoner. Jag hittade skal och mobilfodral till alla på den sidan. Priserna var bra och de har fri frakt med, så det kostade ju inget att få hem dem. Det är bra när man kan spara in ett gäng slantar på det viset. Jag funderar nu även på att hitta ett skyddande fodral eller skal till barnens surfplatta, så att även den är skyddad ifall den skulle bli tappad, av barnen, eller av mig, man vet aldrig!

Roliga igelkottar

6 Dec 2022

Igelkottar är inte bara söta, de är roliga med. Kolla in klippet ovan! Igelkottar i sig är ganska intressanta djur med. Här har du lite fakta om dem:

 • Igelkotten finns framför allt i Götaland och Svealand (utom norra Dalarna). Även på Öland och Gotland (där den är landskapsdjur), samt i Norrlands kustlandskap. 
 • Igelkotten gömmer sig i lövhögar och liknande och går i dvala under ungefär oktober-april. 
 • Igelkotten har 5 000-7 000 taggar. Dessa byts ut successivt under djurets levnad.

Viktigt välja rätt skol- och förskolemöbler

8 Feb 2022

Jobbar du inom skola eller förskola? Du kanske känner att det är dags att byta ut de möbler ni har? Det är ju så att alla elever bör ha bra skolmöbler. Det främst när det gäller skolbänk och stol, men inom skolmöbler finns det även annat. Det finns ett bra företag som kan detta med skolmöbler och förskolemöbler. Klicka här för att läsa mer om dem. För att ni ska hitta vad ni behöver till er skola är det bra att först ta reda på vad det är för behov ni har. Inredningen i skolan är faktiskt viktigare än vad många tror. Många är väl medvetna om att det är viktigt med ergonomi på arbetsplatser. Men många tänker inte på att även skolan är en arbetsplats och det både för lärare och elever.

Satsa på hållbara möbler som är ergonomiska

Oavsett om det är ett klassrum ni ska fylla med möbler, ett kapprum som ska anpassas för barn eller ett lärarrum som ska ställas i ordning så är det bra att satsa på möbler som är hållbara, samt att de även är ergonomiska. De ska även vara säkra att använda samt det är bra att tänka på vad de ska användas till. Ett bra ställe att vända sig till som erbjuder just detta, det är Cadiform. Hos dem hittar ni en mängd bra möbler för både skola och för förskola. För både elever och för lärare. Så läs mer om dem på deras sida. 

Smidigt använda en fritös

23 Nov 2021

Ni vet, en riktigt bra kökspryl att ha hemma, det är en fritös! Att fritera blir så mycket enklare att göra och så är det ju bara så gott med! För att hitta bäst fritös att köpa, så kan du kolla in bästitest365. Ett annat alternativ annars är en air fryer, om du inte vill använda en massa olja. Själv föredrar jag den "vanliga" fritösen. Pommes i en sådan blir ju sjukt gott samt att det går även att fritera en massa andra goda saker.

Saker du bör fundera på inför valet av fritös, det är hur stor den ska vara, vad för rätter du friterar oftast samt hur mycket den får kosta. 

Många fördelar med en fritös

Det är enkelt att fritera med en fritös. Du kan oftast ställa in temperaturen på den och när lampan lyser grön, då är det bara att börja fritera. Det är lättare än att försöka göra det i en kastrull. Det finns en smart korg att ha det du friterar i med. Det är säkare att fritera på detta sätt än att göra det i kastrull på spisen.

I en fritös kan du bland annat fritera pommes, lökringar, mozarellasticks, kyckling, räkor, banan och mycket mer.

Fritera mera

Det är enkelt och snabbt att fritera med en fritös, så vill du börja att fritera mera, så ska du satsa på att köpa dig en sådan. Läs gärna mer om olika modeller på bästitest365.

Enkla men goda tilltugg att servera

15 Nov 2021

Till helgen så planerar jag att ha lite vänner över. Jag har precis gjort om i mitt inglasade uterum, så det blir att ha servering av goda tilltugg där, samt så klart bubbel i glaset. Jag har bland annat köpt ett bord med serveringsbricka, som även kommer bli perfekt att använda i sommar för goda drinkar och annat!

När det gäller snacks och tilltugg, så gillar jag när det är enkelt att göra samt supergott att äta. Bland annat har jag tänkt servera chips med löjrom och smetana, bruschetta, mini-langos samt en hel del annat. 

Små söta langos

Langos är ju supergott och det äter jag ofta ute på festival eller marknad. Man kan även göra dem som små snittar, på egen hand! Här är ett bra recept jag ska testa, gör gärna ni det med!

Du behöver:

½ paket jäst à 50 g

2 dl kallt vatten

1 skalad kokt potatis


ca 6 dl vetemjöl (spara lite till utbakning)

1 tsk salt

ca ½ liter olja till fritering

Garnering:

löjrom eller annan rom

crème fraiche

tunt skivad rödlök

grovkrossad svartpeppar

dill

ev salladsblad

ev limeklyftor

Gör så här:

Smula ner jästen i det kalla vattnet och rör tills den har löst sig helt. Pressa potatisen i en bunke och rör ihop med mjölet. Tillsätt vattnet med den utblandade jästen samt salt och arbeta ihop till en deg som är slät och ganska lös. Täck och låt jäsa i rumstemperatur ca 1 timme.
Ta upp degen på en mjölad bänk och kavla ut tills den är 1 cm tjock. Tryck ut 12 cirklar, 6–7 cm i diameter, och låt jäsa 10–15 minuter.
Hetta upp oljan i en kastrull till 160–180° och fritera rundlarna i omgångar, ca 2 minuter per sida.
Ta upp langosen och låt rinna av på en hushållspapper. Servera dem direkt toppade med en klick rom, crème fraiche, rödlök, svartpeppar och dill. Servera gärna med några salladsblad och limeklyftor.

Funderingar på fönsterbyte

7 Nov 2021

En av våra grannar bytte nyss fönster och det fick mig att fundera på om det kanske är dags även för oss att göra det. Vet att minst två av de fönster som finns här hemma, de läcker in kall luft. Det innebär nog att en hel del av värmen även läcker ut. Det är ju inte så bra. Vet att grannen anlitade Mockfjärds för nya fönster. Kanske ska ta och kolla in dem och se vad de har för fönster. Man vill ju ha bra fönster som passar huset samt att de bör ju ha alla de där energimärkningarna. Nu är jag inte expert på vad man ska ha, så kanske är bra att prata med en fönstertillverkare om det.

Att hitta rätt fönster

Jag vet ju att det finns fönster av modernt slag, som ändå ser ut som att de hör hemma i äldre hus. Det är ju bra. För har man ett sekelskiftshus, så vill man ju inte förstöra utseendet med fönster som inte har samma stil, så att säga. Utöver att ha rätt modell på det sättet, så finns ju det en massa andra val med. Om de ska gå att öppna och åt vilket håll. För min del måste jag ha fönster som går att öppna, för att kunna vädra och för att göra det enklare att putsa dem. Man kanske ska se om det går skräddarsy fönster efter ens behov?

 

Hitta på roliga saker med barnen på sommarlovet

22 Jul 2021

Sommarlovet är den perfekta tiden att hitta på roliga saker med sina barn. Det finns mycket skoj att hitta på och det måste inte heller kosta särskilt mycket pengar. Här är flera bra tips på vad ni kan hitta på.

Tips på saker att göra tillsammans

Packa ner rejält med matsäck och åk till stranden. Havet eller sjön! Spendera en dag ihop med sol och bad. 

Åk till en vattenlekplats, läs mer om sådana här. Att leka med vatten är något de flesta barn gillar. Om ni inte har en sådan nära, åk till en vanlig lekplats. 

Gå ut i skogen och plocka svamp, lingon, blåbär, smultron, björnbär, hjortron. Ta med matsäck, sätt er på ett fint ställe och ät gemensamt.

Besök en bondgård. Alla bönder är inte så pigga på det här, men ring runt och fråga. En bonde som säger ja är oftast tillåtande i fråga om att låta barnen klappa djuren, provsitta en traktor eller se ladugården inifrån. Om du inte hittar en bondgård besök en 4H-gård.

Cykla till ett bestämt mål, det kan vara affären två mil bort eller bergskullen fem km bort. Ha ett mål med turen och något ni ska göra när ni är framme. Ta med matsäck som ni fikar på eller köp en glass när ni är där.

Besök naturreservat, forntidslämningar, kulturarv, gamla kyrkor eller andra sevärdheter. Barnen kanske inte är så intresserade utav sevärdheten i sig men de flesta sevärdheter har en omgivning som inbjuder till lek. Låt dem springa runt medan du själv njuter av att titta på eller läsa om platsen ni besöker. Ta med matsäck och ät gemensamt.

Inte fel med ett babynest

23 Feb 2021

Något som är bra att skaffa för den lilla bebisen är ett så kallat babynest. Det är en bra och säker sovplats för barnet och det går att ha den stående eller liggande lite varstans. Om du vill jämföra olika modeller så kan du göra det på bastitest24.se. Att ha ett babynest i er säng är rätt bra, för det ger barnet en egen sängplats i sängen, där den kan ligga tryggt och omsluten på att bra sätt. Detta näste ligger och omsluter barnet bra och det ger en trygghet för dem. Det passar även då du vill ha barnet nära där du sitter, i soffan till exempel. 

Skön sömn i ett babynest

Eftersom barnet ligger som i ett eget näste så sover den tryggt och gott. När barnet är vaket har den en plats att ligga på där den kan iakta dig. Du kan därmed ha med dig ditt barn i sitt babynest även om du ska laga mat, bada, vika tvätt med mera. Du får en bra uppsikt över ditt barn. Om du ska köpa ett babynest, köp då ett som inte är för litet men inte heller alldeles för stort. Du kan även ha detta i vagnen eller med ut på gräsmattan. Idag finns det många modeller av dessa, så du kan med fördel jämföra dem mot varandra för att hitta den perfekta modellen som passar dig och ditt barn. Det kan du göra på bastitest24.se om du vill.

Flyttstäda själv eller ta hjälp?

4 Feb 2021

Att städa hemmet, vanligtvis, är ju något många tycker är rätt jobbigt, trist och tar tid. När det gäller flyttstädning, så är det ju ofta bra mycket jobbigare och tar bra mycket mer tid. Det är ju en städning som ska göras riktigt noga. Det eftersom att man måste lämna bostaden i ett bra skick när man flyttar. Grejen är ju att man ofta har nog med allt det andra, som att packa, flytta och komma i ordning i den nya bostaden. Att då få in att man ska städa, det är inte alltid det lättaste. Visst kan du göra det, genom att avsätta en helg samt ha en bra checklista, men det är bra mycket smidigare med en flyttstädning i Lund med en städfirma.

Flyttstäda med städfirma

Det finns många fördelar att boka en flyttstädning i Landskrona hos ett städföretag. För det första, du slipper ju göra det själv! Sen, det går så mycket snabbare när proffs tar tag i det. Dessutom brukar de flesta städfirmor lämna en garanti. Så skulle hyresvärden inte tycka det är bra, så gör de om. Men det är sällan det sker, eftersom städföretag har vanan inne och vet vad som krävs för att en flyttstädning ska bli godkänd. Det är inte heller längre alls särskilt dyrt att anlita en städfirma. Det tack vare att man kan använda sig av RUT-avdraget. Det gör det ju hela mycket billigare. Så, ja, det finns egentligen ingen anledning till att flyttstäda på egen hand.

Höstmys med barnen

5 Nov 2020

Det finns nog ingen annan årstid som inspirerar till så mycket pysselaktivitieter med barne som hösten gör. Jag minns det själv från skolåren, hur vår fröken fick oss att samla löv, kastanjer, kottar, pinnar och andra fina fynd ute i naturen och som vi sedan gjorde "konstverk" av. Det finns fortfarande vissa saker sparade hemma hos mina föräldrar! 

Viktigt med tid tillsammans

Själv tycker jag att det är roligt att inkludera naturfynd till viss grad, men hos mig används också saker som makaroner, piprensare, frigolitkulor och - givetvis - massor av färg och klister och sånt. Det finns många roliga och enkla barnpyssel som man kan ägna sig åt - allt behöver inte ta en massa tid och även de minsta kan få vara med. När man inte har tid och ork för en massa kladd så kan man pyssla med saker som pärlplattor, loombands, makramé, eller helt enkla klistermärkesböcker. Man behöver inte alltid vara superambitiös, poängen är att sitta ner med sina barn och pyssla tillsammans. Det ökar kreativiteten, stimulerar barnen på många nivåer och stärker även bandet mellan oss och dem. Det är faktiskt ganska ovärderligt alldeles oavsett vad man får för resultat av sitt pysslande.

Med det sagt så kan man ibland ta sig den extra tiden och energin och planera något riktigt häftigt. Vi har en tavla här hemma som alla i familjen har varit med att skapa och den är fantastisk! Den har inslag av allt från naturfynd till våra handavtryck, glitter och gips. Ett minne för livet!

Checklista till förskolan

27 Oct 2020

Livet på förskolan kräver att det finns rätt klädet tillgängliga för barnen. Det är bra att ta med det som behövs, varje vecka och lägga i barnens lådor. Ta med dem hem varje fredag och nytt på måndagen igen. Om du behöver köpa nya kläder till barnen så kan du göra det på Minimoj. En del saker kan du dock fynda begagnat. Alla kläder och skor bör du även märka upp med barnens namn, så att de inte kommer på villovägar. 

Bra saker för förskolan

Generellt

 • Märkpenna
 • Namnlappar 
 • Blöjor (ibland ingår detta på förskolan)
 • Snuttefilt/gosedjur och napp
 • Kudde och filt
 • Solhatt och solkräm för sommarsäsongen

Det är även bra att se till att det finns ett ombyte samt innekläder. Då kan det vara bra med dessa:

 • 3 par strumpor med halkskydd
 • 2 tights eller mjuka byxor
 • 2 par trosor/kalsonger
 • 2 långärmade tröjor
 • 2 t-shirtar eller bodies
 • 1 tjockare tröja/sweatshirt 
 • Mockasiner eller tofflor

Ytterkläder

Det bör finnas bra ytterkläder som barnen kan använda, samt regnkläder för de blöta perioderna. Det finns fodrade regnkläder men det är nästa bättre använda lager på lager principen. Regnjacka, byxa, gumistövlar är ett måste. Sedan andra ytterkläder: 

 • Fleecejacka, gärna vindfleece 
 • Skaljacka 
 • Skalbyxor
 • Skaloverall
 • Vinteroverall
 • Skor efter säsong (utöver gummistövlar)
  – Vinterskor (bästa varianten här!)
  – Sandaler
  – Sportsko 
 • Vantar – tunna
 • Vantar – tjocka 
 • Vanthållare
 • Underställ i ull 
 • Polokrage
 • Mössa tunn 
 • Mössa tjock

Detta är då bara bra tips på saker som är bra, det är inte ett måste att gå bananas och köpa allt, direkt.

Funderar du på att anlita hemstädning?

14 Sep 2020

Har du länge försökt engagera hela familjen att städa efter ett schema, men känner att det är svårt att få ihop det? Du kanske funderar på om det kan vara värt att satsa på hemstädning istället? Kanske du vill ha hemstädning i Göteborg? Då är det bra att satsa på en städfirma, som du känner du kan ha förtroende för. Sedan är det bra att jämföra olika alternativ med. Det för att se vad de erbjuder, vad som ingår, vad det kostar och så vidare.

Saker att tänka på

En sak att fundera på allra först är att bestämma hur ofta du vill ha städhjälp. Många städfirmor erbjuder hemstädning dels i abonnemangsform men även för enstaka tillfällen. För abonnemang går det oftast välja om man vill ha städning varje vecka, varannan vecka eller var fjärde vecka. Det gör att du kan få lite frihet i hur det ska städas och när.

Fundera även över vad det är för typ av städhjälp det är du har behov av. Alltså hur mycket det ska omfatta. Många gånger är det så att abonnemangen som städfirmor har, de innehåller ett visst antal moment. Saker utöver det kan man boka in extra. Ofta handlar det då om fönsterputsning eller liknande.

Kolla även om det är ett måste att du har städprylar och annat hemma eller om städfirman tar med sådana saker. 

Se även till att den städfirma du väljer har rätt sorts behörighet att få städa, att de har försäkring samt att de har garantier. 

Göra hemmet smartare

13 Sep 2020

Att ha ett smart hus, det var länge något man bara kunde se i filmer eller serier som handlade om framtiden. Men, nu går det faktiskt att ha ett smart hem, som kan styras med rösten eller med andra kommandon. Smarta hem är nog här för att stanna tror jag. Jag hade lätt gjort om mitt hem så att det skulle vara lite smartare. Visst vore det skönt att hemmet kan förutse vad det är som behöver göras. Nu kan den inte göra allt, men ett smart hem kan stänga ner rullgardinerna om kvällarna, tända upp lamporna och så vidare. Ett röstkommando och kaffebryggaren startar. Det låter som en framtidsvision, men är som sagt redan verklighet. 

Styra hemmet med en app

Jag läste det att om man vill satsa på smarta hem, så är det ett måste att ha wifi som fungerar bra. Det eftersom att man använder sig mycket av telefonen eller surfplattan och då en app som man kopplat till olika saker i hemmet. Idag finns det flera olika plattformer för smarta hem så som Google Home, Apple HomeKit och Amazon Alexa. Med dem kan man då styra sitt hem, genom att ha röstkommandon eller göra ett par klick. 

Vilken av plattformarna som passar bäst, det väljer man själv. Om man vill ha det på svenska så ska man välja Google Home, då de andra än så länge bara är på engelska. Men ju fler som satsar på smarta hem, ju mer troligt är det att fler alternativ på svenska kommer att komma. 

Flytt tar alltid längre tid än vad man tror

3 Aug 2020

När det är dags för en flytt så är det ofta en hel del moment som ska klaffa. Dels är det en massa saker som bör göras innan själva flyttdagen, sedan är det ju en hel del saker på själva flyttdagen för att inte tala om att efteråt så är det ett måste att göra flyttstädning av den gamla bostaden. Som tur är så går det ju att anlita flyttstädning på Flyttstädkungälv.se, om du inte vill göra det på egen hand. Samma sak gäller att flytta ditt bohag, det finns ju flyttfirmor att tillgå. Det finns dock ändå saker du måste se till att göra. Bland annat bör du se till att i god tid kolla om du måste säga upp abonnemang och byta till nytt eller om det går flytta med dem. Byt adress med för hemförsäkringen samt gör din adressändring.

Packa smart

Om du väljer en flyttfirma så ingår ibland packning,  men om du vill packa själv, gör det på ett bra sätt. Passa på att kasta en massa saker, saker som är trasiga eller du inte använder längre. En del saker kan du kanske sälja eller skänka bort med. Skaffa en massa lådor, bättre ha för många än för få.

Avsätt gott om tid

Oavsett om du flyttar på egen hand, eller med hjälp så väl som om du städar själv eller bokar en städfirma i Trollhättan, så är det bra att ha gott om tid för din flytt. Det eftersom det har en förmåga att alltid ta längre tid än vad man tror. 

Dra el till växthuset

5 Jul 2020

Jag har funderingar på att skaffa mig ett växthus av lite större modell. Läste att det kan vara en god idé att dra el och vatten ut till växthuset. Det är bra att ha, dels för frosten, dels för bevattningen och så vidare. Man får ett allsidigt växthus genom att ha el i det. Det går att  ansluta elektrisk belysning eller en frostvakt och värmefläkt i växthuset. Men som jag förstår det så är det ett måste att anlita en elektriker för detta. Kanske kan anlita Eljour Göteborg för detta.  Bra med el i växthuset med eftersom att då kan man ha växter där även under vintern. 

Läste att ett alternativ är att tillfälligt dra en förlängningssladd om man bara vill ha frostvakt några enstaka nätter. Men det kan ju lätt bli att man råkar släppa ut värmen, så är nog bra att installera el på ett korrekt sätt direkt.

Hitta ett bra växthus

Jag vet inte exakt vad för växhus jag vill ha. Det jag vet är att jag vill ha stora ytor att odla på samt även yta för plantering med bänkar och annat. Samt att jag gärna har en yta där man kan inreda för att sitta och njuta av sitt växthus. Har sett att det finns en massa modeller att välja på. Kanske ska ta och åka till en butik för att titta på dem så att man kan se hur de ser ut, innan man bestämmer sig för att köpa ett. 

← Äldre inlägg