Därför ska barn borsta tänderna

Barn har mjölktänder som ramlar ut och ersätts med vuxentänder, så varför ska man borsta dem? Det kan kännas helt meningslöst men det finns faktiskt flera bra skäl till varför barnen också ska borsta sina tänder. Jag har pratat med en tandläkare på Södermalm som har förklarat. 

En god munhälsa startar tidigt

Det är bevisat att barn som börjar borsta sina tänder redan när de allra första små grynen till tänder börjar växa har bättre munhälsa som vuxna. Det beror på att man från början har lagt grunden till en bra rutin. Barn som inte borstar kommer oftare att glömma av det även som vuxna. Så det viktigaste syftet är att skapa en tradition av att borsta morgon och kväll, så det blir en naturlig rutin som man inte missar.

Det kan börja lukta

Även om mjölktänderna inte är kvar så bör de hållas rena. Smutsiga tänder kan bilda karies även på dem och även tjocka lager med plack som sedan kan gå ner i tandköttet och skapa inflammationer. Det kan dessutom lukta väldigt illa. 

Så se till att borsta tänderna även på dina små barn. De kommer kanske att trilskas i början men genom lite tålamod så blir det snart en naturlig del av att gå upp på morgonen eller att gå och lägga sig på kvällen. Då kan du känna dig trygg med att deras tänder får bästa möjliga förutsättningar så att de kanske slipper dyra och långa besök hos tandläkaren när de blir större.

5 Apr 2024