Tandimplantat: Så går det till

Vägen till ett vackert leende kan ibland bli lite längre för vissa av oss. Man kan behöva hjälp med implantat till exempel. Att få ett tandimplantat är en process som kan kännas läskigt, men när du vet vad som väntar blir det mycket enklare. Här är de viktigaste stegen i processen:

Steg för steg

  1. Konsultation och planering: Du börjar med ett möte hos tandläkaren för en grundlig undersökning och röntgen. Tandläkaren skapar en behandlingsplan utifrån dina specifika behov.
  2. Implantatoperation: Vid själva operationen får du lokalbedövning. Tandläkaren gör ett snitt i tandköttet, borrar ett hål i käkbenet och placerar implantatet, en liten skruv av titan. Sedan sys tandköttet ihop över implantatet.
  3. Läkning: Implantatet får tid att läka och integreras med käkbenet. Detta tar några månader.
  4. Exponering och distans: När implantatet har läkt, öppnar tandläkaren tandköttet igen för att sätta fast en distans på implantatet.
  5. Montering av den nya tanden: Den konstgjorda tanden, som är specialtillverkad för att matcha dina övriga tänder, fästs på distansen.

Efter att du fått ditt implantat

Efter att du har fått ditt tandimplantat i Stockholm hos Tandea finns det några saker att tänka på för att vara säker på att det håller längre. Direkt efter operationen är det viktigt att följa tandläkarens instruktioner noggrant. Detta inkluderar att undvika att tugga hårda eller sega saker på den nyopererade sidan och att hålla området rent.

När implantatet är helt läkt och den permanenta tanden är på plats, kan du använda den precis som en vanlig tand. Ett tandimplantat är mycket starkt och designat för att hålla länge. Det är dock viktigt att fortsätta med god munhygien genom att borsta och använda tandtråd dagligen, samt att gå på regelbundna kontroller hos tandläkaren.

Du behöver inte vara rädd för att implantatet ska gå sönder eller lossna om du tar hand om det ordentligt. Implantatet är gjort av titan och är mycket hållbart. Med rätt vård kan ditt tandimplantat hålla i många år och ge dig ett starkt, naturligt leende.

28 Jun 2024