Hedgehog in a storm

 

Hedgehog in a storm var en privat blogg skriven av Sara: Västeråsbo, tvåbarnsmamma till tonåringar och aktiv inom barnrättsfrågor. Bloggen var en personlig blogg som reflekterade kring vardagliga ting och hade inget med Saras arbete att göra. Det var ett hemtrevligt litet krypin med humoristiska vinklingar.

Sara bloggade mellan åren 2007 och 2014, men lade sedan - av oklar anledning - ner sitt bloggande. Det är alltså inte Sara "Hedgehog" som skriver här längre.

 

Den lilla igelkottsbloggen lever dock vidare, i lite ny skepnad och i en ny skribents regi. Ämnena behandlar de flesta ämnen och stämningen är lättsam. Jag hoppas att du ska fortsätta att trivas.

Tandimplantat: Så går det till

28 Jun 2024

Vägen till ett vackert leende kan ibland bli lite längre för vissa av oss. Man kan behöva hjälp med implantat till exempel. Att få ett tandimplantat är en process som kan kännas läskigt, men när du vet vad som väntar blir det mycket enklare. Här är de viktigaste stegen i processen:

Steg för steg

 1. Konsultation och planering: Du börjar med ett möte hos tandläkaren för en grundlig undersökning och röntgen. Tandläkaren skapar en behandlingsplan utifrån dina specifika behov.
 2. Implantatoperation: Vid själva operationen får du lokalbedövning. Tandläkaren gör ett snitt i tandköttet, borrar ett hål i käkbenet och placerar implantatet, en liten skruv av titan. Sedan sys tandköttet ihop över implantatet.
 3. Läkning: Implantatet får tid att läka och integreras med käkbenet. Detta tar några månader.
 4. Exponering och distans: När implantatet har läkt, öppnar tandläkaren tandköttet igen för att sätta fast en distans på implantatet.
 5. Montering av den nya tanden: Den konstgjorda tanden, som är specialtillverkad för att matcha dina övriga tänder, fästs på distansen.

Efter att du fått ditt implantat

Efter att du har fått ditt tandimplantat i Stockholm hos Tandea finns det några saker att tänka på för att vara säker på att det håller längre. Direkt efter operationen är det viktigt att följa tandläkarens instruktioner noggrant. Detta inkluderar att undvika att tugga hårda eller sega saker på den nyopererade sidan och att hålla området rent.

När implantatet är helt läkt och den permanenta tanden är på plats, kan du använda den precis som en vanlig tand. Ett tandimplantat är mycket starkt och designat för att hålla länge. Det är dock viktigt att fortsätta med god munhygien genom att borsta och använda tandtråd dagligen, samt att gå på regelbundna kontroller hos tandläkaren.

Du behöver inte vara rädd för att implantatet ska gå sönder eller lossna om du tar hand om det ordentligt. Implantatet är gjort av titan och är mycket hållbart. Med rätt vård kan ditt tandimplantat hålla i många år och ge dig ett starkt, naturligt leende.

Fint och mysigt hemma är allt

13 Jun 2024

Det finns få saker som ger så mycket glädje och tillfredsställelse som att komma hem till ett välkomnande, vackert och mysigt hem. Vår bostad är inte bara en plats där vi bor; det är vårt tillflyktsort, en spegelbild av vår personlighet och en oas av komfort och trygghet. En fin och välskött trädgård kan dessutom förhöja hemkänslan och skapa en förtrollande atmosfär.

Skapa ditt drömhem

Att skapa ett ljuvligt hem handlar om att hitta en balans mellan estetik och funktionalitet. Varje detalj, från färgen på väggarna till valet av möbler och dekorationer, bidrar till den övergripande atmosfären. Här är några tips för att göra ditt hem så mysigt och inbjudande som möjligt:

Din inredning ska spegla din personliga stil. Oavsett om du föredrar en minimalistisk design eller en mer eklektisk blandning av färger och mönster, se till att varje rum uttrycker din unika smak. Lägg till personliga detaljer som fotografier, konstverk eller handgjorda föremål för att göra ditt hem verkligen ditt eget.

Komfort är nyckeln till ett mysigt hem. Investera i bekväma möbler som du älskar att slappna av i. Tänk på att skapa en inbjudande sittgrupp i vardagsrummet, en rofylld sovplats och en funktionell men estetiskt tilltalande matplats.

Rätt belysning kan förvandla stämningen i ett rum. Kombinera olika ljuskällor som golvlampor, bordslampor och taklampor för att skapa en varm och inbjudande atmosfär. Glöm inte att använda dimmers för att justera ljusstyrkan efter behov och stämning.

Växter är ett fantastiskt sätt att ge liv åt ditt hem. De förbättrar luftkvaliteten, lägger till färg och skapar en känsla av lugn. Välj växter som är lätta att sköta, så att du kan njuta av deras skönhet utan för mycket arbete.

En vacker och välskött trädgård kan vara en förlängning av ditt hem och en plats för avkoppling och umgänge. Skapa en mysig uteplats med bekväma sittplatser, belysning och växter. Ett trädgårdsland eller en blomstrande rabatter kan också lägga till en känsla av naturlig skönhet och tillfredsställelse.

Soprummet och sopkärlen är förbises alltför ofta

Mitt i all denna strävan efter skönhet och komfort är det lätt att glömma bort en av de mest grundläggande delarna av vårt hem: soprummet och sopkärlen. Trots att det är här allt vårt avfall samlas, spelar detta utrymme en viktig roll i att hålla vårt hem rent och hygieniskt.

Håll rent och fräscht i soprummet

Att hålla soprummet och sopkärlen rena är avgörande av flera skäl:

 1. Ett rent soprum förhindrar spridning av bakterier och skadedjur. Det hjälper till att hålla hela hemmet friskt och fritt från ohälsa.
 2. Genom att regelbundet rengöra sopkärlen minskar du risken för obehagliga lukter som kan spridas genom ditt hem.
 3. Ett välskött soprum ger ett bättre intryck för både boende och gäster. Det visar att du tar hand om ditt hem på alla nivåer, även de mindre glamourösa.

Professionell sopkärlstvätt i Stockholm

För de som bor i Stockholm finns det lösningar för att hålla sopkärlen i toppskick utan att behöva göra det själv. Företag som Kärltvätten i Stockholm erbjuder professionella tjänster för sopkärlstvätt, vilket innebär att dina sopkärl blir grundligt rengjorda och desinficerade. Detta kan vara särskilt användbart i flerfamiljshus eller för dem som har begränsad tid att ägna åt denna viktiga uppgift.

Kul med kuddar

7 May 2024

Kuddar är nog en av de inredningsdetaljer jag gillar mest. Inte bara för att det är skönt att luta huvudet mot dem efter en stressig dag och få sova lite utan för att man kan använda dem på olika sätt. Man kan ha dem som prydnader, eller som saker som höjer rummets utseende vilket man får lära sig om man pluggar till inredare på distansinstitutet.se men de är så mycket mer! De är delar till en hemlig koja, de är trygghet när man är ledsen och man kan ha dem för att ha kuddkrig med barnen. Här får du tre tips på hur du kan ha kul med kuddar om du har barn. 

Mina roligaste tips

 1. Hela havet stormar: En lek som aldrig går ur tiden. Man får helt enkelt inte nudda golvet och man kan då lägga ut kuddarna för att ha dem att trampa på. Man kan också leka att golvet är lava och lägga dem som landgång att gå på. Perfekt balansövning, som är hur kul som helst. 
 2. Bygga koja: Man behöver i och for sig rätt många kuddar om man ska bygga en koja utan att använda andra saker. Men med en filt, några dynor från soffan och klädnypor för att hålla fast saker så kan man få till ett fort, ett gömställe eller vad man nu vill bygga. 
 3. Mysstund: Att få sitta med sina barn på ett berg av kuddar och läsa böcker är nog mitt favorit tips! Jag gillar den närhet och det mys man får på det sättet. Har du aldrig använt kuddarna på detta sätt så tycker jag ska börja här. 

Därför ska barn borsta tänderna

5 Apr 2024

Barn har mjölktänder som ramlar ut och ersätts med vuxentänder, så varför ska man borsta dem? Det kan kännas helt meningslöst men det finns faktiskt flera bra skäl till varför barnen också ska borsta sina tänder. Jag har pratat med en tandläkare på Södermalm som har förklarat. 

En god munhälsa startar tidigt

Det är bevisat att barn som börjar borsta sina tänder redan när de allra första små grynen till tänder börjar växa har bättre munhälsa som vuxna. Det beror på att man från början har lagt grunden till en bra rutin. Barn som inte borstar kommer oftare att glömma av det även som vuxna. Så det viktigaste syftet är att skapa en tradition av att borsta morgon och kväll, så det blir en naturlig rutin som man inte missar.

Det kan börja lukta

Även om mjölktänderna inte är kvar så bör de hållas rena. Smutsiga tänder kan bilda karies även på dem och även tjocka lager med plack som sedan kan gå ner i tandköttet och skapa inflammationer. Det kan dessutom lukta väldigt illa. 

Så se till att borsta tänderna även på dina små barn. De kommer kanske att trilskas i början men genom lite tålamod så blir det snart en naturlig del av att gå upp på morgonen eller att gå och lägga sig på kvällen. Då kan du känna dig trygg med att deras tänder får bästa möjliga förutsättningar så att de kanske slipper dyra och långa besök hos tandläkaren när de blir större.

Kan man bli miljonär innan 50?

28 Mar 2024

Det korta svaret är att ja, det går att bli miljonär innan man fyllt 50 år. Det är visserligen en mycket ambitiös plan men inte omöjlig på något sätt. För att komma till målet krävs att du börjar spara och investera tidigt, och ju tidigare du börjar ju enklare blir det. 

Börja ditt sparande vid första lönen

Varje liten krona räknas när det handlar om att nå målet med att bli miljonär innan man är 50 år. Se därför till att du börjar spara pengar redan när du får din allra första lön. Bor du kvar hemma kan du börja med relativt stora summor för ditt sparande. Andra bra tips:

 • Sätt upp ett mål för ditt sparande, och för investeringar. Bestäm hur mycket pengar du ska spara varje månad för att nå ditt mål. 
 • Skapa en budget och lev efter den. Håll ner dina kostnader, undvik onödiga utgifter och ha fokus på sparandet.
 • Jämför olika portföljförvaltare, eller välj Fair Investments för hållbara investeringar.
 • Ha tålamod! Det tar tid att bygga upp en förmögenhet. Men ju mer du sparar desto fortare kommer det att gå.

Hemligheten bakom att öka saldot på kontot handlar inte bara om hur mycket du sparar. Det handlar minst lika mycket, eller till och med mer om att sänka utgifter och att ha koll på investeringar och ekonomi. Lär dig utnyttja ränta på ränta effekten och var beredd på att du får ta större risker om du startar din resa mot första miljonen mitt i livet! 

Var rädd om mobilen!

24 Mar 2023

Mobiler, de är idag något nästan alla har en av, ibland fler. De är ju rätt dyra, men även vi har i vår familj satsat på att ha varsin. Dock har jag sett till att alla har fått varsitt mobilskal eller mobilfodral. Jag vet hur lätt det är att tappa en telefon i backen och så som de är konstruerade nu, så spricker skärmen lätt eller går sönder på annat vis. Jag själv har ett snyggt mobilfodral med en igelkott på så klart! Älskar ju igelkottar! Alla mina barn har själva fått välja mellan mobilskal och mobilfodral. De skyddar båda två lika bra, men vet att det finns särskida stötdämpande skal för yngre barn, så att de bara studsar om de skulle tappas

Beställa mobilfodral på nätet

När jag skulle köpa till oss alla i familjen, så tänkte jag att jag måste hitta mobilfodral till bra pris. Det gjorde jag! På nätet. De hade dessutom ett stort utbud av både skal och fodral till en mängd olika mobiltelefoner. Jag hittade skal och mobilfodral till alla på den sidan. Priserna var bra och de har fri frakt med, så det kostade ju inget att få hem dem. Det är bra när man kan spara in ett gäng slantar på det viset. Jag funderar nu även på att hitta ett skyddande fodral eller skal till barnens surfplatta, så att även den är skyddad ifall den skulle bli tappad, av barnen, eller av mig, man vet aldrig!

Roliga igelkottar

6 Dec 2022

Igelkottar är inte bara söta, de är roliga med. Kolla in klippet ovan! Igelkottar i sig är ganska intressanta djur med. Här har du lite fakta om dem:

 • Igelkotten finns framför allt i Götaland och Svealand (utom norra Dalarna). Även på Öland och Gotland (där den är landskapsdjur), samt i Norrlands kustlandskap. 
 • Igelkotten gömmer sig i lövhögar och liknande och går i dvala under ungefär oktober-april. 
 • Igelkotten har 5 000-7 000 taggar. Dessa byts ut successivt under djurets levnad.

Viktigt välja rätt skol- och förskolemöbler

8 Feb 2022

Jobbar du inom skola eller förskola? Du kanske känner att det är dags att byta ut de möbler ni har? Det är ju så att alla elever bör ha bra skolmöbler. Det främst när det gäller skolbänk och stol, men inom skolmöbler finns det även annat. Det finns ett bra företag som kan detta med skolmöbler och förskolemöbler. Klicka här för att läsa mer om dem. För att ni ska hitta vad ni behöver till er skola är det bra att först ta reda på vad det är för behov ni har. Inredningen i skolan är faktiskt viktigare än vad många tror. Många är väl medvetna om att det är viktigt med ergonomi på arbetsplatser. Men många tänker inte på att även skolan är en arbetsplats och det både för lärare och elever.

Satsa på hållbara möbler som är ergonomiska

Oavsett om det är ett klassrum ni ska fylla med möbler, ett kapprum som ska anpassas för barn eller ett lärarrum som ska ställas i ordning så är det bra att satsa på möbler som är hållbara, samt att de även är ergonomiska. De ska även vara säkra att använda samt det är bra att tänka på vad de ska användas till. Ett bra ställe att vända sig till som erbjuder just detta, det är Cadiform. Hos dem hittar ni en mängd bra möbler för både skola och för förskola. För både elever och för lärare. Så läs mer om dem på deras sida. 

Smidigt använda en fritös

23 Nov 2021

Ni vet, en riktigt bra kökspryl att ha hemma, det är en fritös! Att fritera blir så mycket enklare att göra och så är det ju bara så gott med! För att hitta bäst fritös att köpa, så kan du kolla in bästitest365. Ett annat alternativ annars är en air fryer, om du inte vill använda en massa olja. Själv föredrar jag den "vanliga" fritösen. Pommes i en sådan blir ju sjukt gott samt att det går även att fritera en massa andra goda saker.

Saker du bör fundera på inför valet av fritös, det är hur stor den ska vara, vad för rätter du friterar oftast samt hur mycket den får kosta. 

Många fördelar med en fritös

Det är enkelt att fritera med en fritös. Du kan oftast ställa in temperaturen på den och när lampan lyser grön, då är det bara att börja fritera. Det är lättare än att försöka göra det i en kastrull. Det finns en smart korg att ha det du friterar i med. Det är säkare att fritera på detta sätt än att göra det i kastrull på spisen.

I en fritös kan du bland annat fritera pommes, lökringar, mozarellasticks, kyckling, räkor, banan och mycket mer.

Fritera mera

Det är enkelt och snabbt att fritera med en fritös, så vill du börja att fritera mera, så ska du satsa på att köpa dig en sådan. Läs gärna mer om olika modeller på bästitest365.

Enkla men goda tilltugg att servera

15 Nov 2021

Till helgen så planerar jag att ha lite vänner över. Jag har precis gjort om i mitt inglasade uterum, så det blir att ha servering av goda tilltugg där, samt så klart bubbel i glaset. Jag har bland annat köpt ett bord med serveringsbricka, som även kommer bli perfekt att använda i sommar för goda drinkar och annat!

När det gäller snacks och tilltugg, så gillar jag när det är enkelt att göra samt supergott att äta. Bland annat har jag tänkt servera chips med löjrom och smetana, bruschetta, mini-langos samt en hel del annat. 

Små söta langos

Langos är ju supergott och det äter jag ofta ute på festival eller marknad. Man kan även göra dem som små snittar, på egen hand! Här är ett bra recept jag ska testa, gör gärna ni det med!

Du behöver:

½ paket jäst à 50 g

2 dl kallt vatten

1 skalad kokt potatis


ca 6 dl vetemjöl (spara lite till utbakning)

1 tsk salt

ca ½ liter olja till fritering

Garnering:

löjrom eller annan rom

crème fraiche

tunt skivad rödlök

grovkrossad svartpeppar

dill

ev salladsblad

ev limeklyftor

Gör så här:

Smula ner jästen i det kalla vattnet och rör tills den har löst sig helt. Pressa potatisen i en bunke och rör ihop med mjölet. Tillsätt vattnet med den utblandade jästen samt salt och arbeta ihop till en deg som är slät och ganska lös. Täck och låt jäsa i rumstemperatur ca 1 timme.
Ta upp degen på en mjölad bänk och kavla ut tills den är 1 cm tjock. Tryck ut 12 cirklar, 6–7 cm i diameter, och låt jäsa 10–15 minuter.
Hetta upp oljan i en kastrull till 160–180° och fritera rundlarna i omgångar, ca 2 minuter per sida.
Ta upp langosen och låt rinna av på en hushållspapper. Servera dem direkt toppade med en klick rom, crème fraiche, rödlök, svartpeppar och dill. Servera gärna med några salladsblad och limeklyftor.

Funderingar på fönsterbyte

7 Nov 2021

En av våra grannar bytte nyss fönster och det fick mig att fundera på om det kanske är dags även för oss att göra det. Vet att minst två av de fönster som finns här hemma, de läcker in kall luft. Det innebär nog att en hel del av värmen även läcker ut. Det är ju inte så bra. Vet att grannen anlitade Mockfjärds för nya fönster. Kanske ska ta och kolla in dem och se vad de har för fönster. Man vill ju ha bra fönster som passar huset samt att de bör ju ha alla de där energimärkningarna. Nu är jag inte expert på vad man ska ha, så kanske är bra att prata med en fönstertillverkare om det.

Att hitta rätt fönster

Jag vet ju att det finns fönster av modernt slag, som ändå ser ut som att de hör hemma i äldre hus. Det är ju bra. För har man ett sekelskiftshus, så vill man ju inte förstöra utseendet med fönster som inte har samma stil, så att säga. Utöver att ha rätt modell på det sättet, så finns ju det en massa andra val med. Om de ska gå att öppna och åt vilket håll. För min del måste jag ha fönster som går att öppna, för att kunna vädra och för att göra det enklare att putsa dem. Man kanske ska se om det går skräddarsy fönster efter ens behov?

 

Hitta på roliga saker med barnen på sommarlovet

22 Jul 2021

Sommarlovet är den perfekta tiden att hitta på roliga saker med sina barn. Det finns mycket skoj att hitta på och det måste inte heller kosta särskilt mycket pengar. Här är flera bra tips på vad ni kan hitta på.

Tips på saker att göra tillsammans

Packa ner rejält med matsäck och åk till stranden. Havet eller sjön! Spendera en dag ihop med sol och bad. 

Åk till en vattenlekplats, läs mer om sådana här. Att leka med vatten är något de flesta barn gillar. Om ni inte har en sådan nära, åk till en vanlig lekplats. 

Gå ut i skogen och plocka svamp, lingon, blåbär, smultron, björnbär, hjortron. Ta med matsäck, sätt er på ett fint ställe och ät gemensamt.

Besök en bondgård. Alla bönder är inte så pigga på det här, men ring runt och fråga. En bonde som säger ja är oftast tillåtande i fråga om att låta barnen klappa djuren, provsitta en traktor eller se ladugården inifrån. Om du inte hittar en bondgård besök en 4H-gård.

Cykla till ett bestämt mål, det kan vara affären två mil bort eller bergskullen fem km bort. Ha ett mål med turen och något ni ska göra när ni är framme. Ta med matsäck som ni fikar på eller köp en glass när ni är där.

Besök naturreservat, forntidslämningar, kulturarv, gamla kyrkor eller andra sevärdheter. Barnen kanske inte är så intresserade utav sevärdheten i sig men de flesta sevärdheter har en omgivning som inbjuder till lek. Låt dem springa runt medan du själv njuter av att titta på eller läsa om platsen ni besöker. Ta med matsäck och ät gemensamt.

Inte fel med ett babynest

23 Feb 2021

Något som är bra att skaffa för den lilla bebisen är ett så kallat babynest. Det är en bra och säker sovplats för barnet och det går att ha den stående eller liggande lite varstans. Om du vill jämföra olika modeller så kan du göra det på bastitest24.se. Att ha ett babynest i er säng är rätt bra, för det ger barnet en egen sängplats i sängen, där den kan ligga tryggt och omsluten på att bra sätt. Detta näste ligger och omsluter barnet bra och det ger en trygghet för dem. Det passar även då du vill ha barnet nära där du sitter, i soffan till exempel. 

Skön sömn i ett babynest

Eftersom barnet ligger som i ett eget näste så sover den tryggt och gott. När barnet är vaket har den en plats att ligga på där den kan iakta dig. Du kan därmed ha med dig ditt barn i sitt babynest även om du ska laga mat, bada, vika tvätt med mera. Du får en bra uppsikt över ditt barn. Om du ska köpa ett babynest, köp då ett som inte är för litet men inte heller alldeles för stort. Du kan även ha detta i vagnen eller med ut på gräsmattan. Idag finns det många modeller av dessa, så du kan med fördel jämföra dem mot varandra för att hitta den perfekta modellen som passar dig och ditt barn. Det kan du göra på bastitest24.se om du vill.

Flyttstäda själv eller ta hjälp?

4 Feb 2021

Att städa hemmet, vanligtvis, är ju något många tycker är rätt jobbigt, trist och tar tid. När det gäller flyttstädning, så är det ju ofta bra mycket jobbigare och tar bra mycket mer tid. Det är ju en städning som ska göras riktigt noga. Det eftersom att man måste lämna bostaden i ett bra skick när man flyttar. Grejen är ju att man ofta har nog med allt det andra, som att packa, flytta och komma i ordning i den nya bostaden. Att då få in att man ska städa, det är inte alltid det lättaste. Visst kan du göra det, genom att avsätta en helg samt ha en bra checklista, men det är bra mycket smidigare med en flyttstädning i Lund med en städfirma.

Flyttstäda med städfirma

Det finns många fördelar att boka en flyttstädning i Landskrona hos ett städföretag. För det första, du slipper ju göra det själv! Sen, det går så mycket snabbare när proffs tar tag i det. Dessutom brukar de flesta städfirmor lämna en garanti. Så skulle hyresvärden inte tycka det är bra, så gör de om. Men det är sällan det sker, eftersom städföretag har vanan inne och vet vad som krävs för att en flyttstädning ska bli godkänd. Det är inte heller längre alls särskilt dyrt att anlita en städfirma. Det tack vare att man kan använda sig av RUT-avdraget. Det gör det ju hela mycket billigare. Så, ja, det finns egentligen ingen anledning till att flyttstäda på egen hand.

Höstmys med barnen

5 Nov 2020

Det finns nog ingen annan årstid som inspirerar till så mycket pysselaktivitieter med barne som hösten gör. Jag minns det själv från skolåren, hur vår fröken fick oss att samla löv, kastanjer, kottar, pinnar och andra fina fynd ute i naturen och som vi sedan gjorde "konstverk" av. Det finns fortfarande vissa saker sparade hemma hos mina föräldrar! 

Viktigt med tid tillsammans

Själv tycker jag att det är roligt att inkludera naturfynd till viss grad, men hos mig används också saker som makaroner, piprensare, frigolitkulor och - givetvis - massor av färg och klister och sånt. Det finns många roliga och enkla barnpyssel som man kan ägna sig åt - allt behöver inte ta en massa tid och även de minsta kan få vara med. När man inte har tid och ork för en massa kladd så kan man pyssla med saker som pärlplattor, loombands, makramé, eller helt enkla klistermärkesböcker. Man behöver inte alltid vara superambitiös, poängen är att sitta ner med sina barn och pyssla tillsammans. Det ökar kreativiteten, stimulerar barnen på många nivåer och stärker även bandet mellan oss och dem. Det är faktiskt ganska ovärderligt alldeles oavsett vad man får för resultat av sitt pysslande.

Med det sagt så kan man ibland ta sig den extra tiden och energin och planera något riktigt häftigt. Vi har en tavla här hemma som alla i familjen har varit med att skapa och den är fantastisk! Den har inslag av allt från naturfynd till våra handavtryck, glitter och gips. Ett minne för livet!

← Äldre inlägg