Varför är det viktigt att barn lär sig borsta tänderna?

Jag hade en diskussion med en annan mamma angående det här med att borsta tänderna. Hon tyckte det var helt poänglöst eftersom alla barn har mjölktänder och de kommer ramla ut i vilket fall. Hon såg inte alls någon nytta i att lära små barn att borsta sina tänder. Istället tyckte hon att de kunde lära sig det när de började få permanenta tänder istället. Jag förstår hur hon tänker, men jag håller verkligen inte med. Nyckeln till en bra tandhälsa är att redan tidigt börja med att borsta sina tänder. Det blir då en naturlig del av både morgonrutiner och kvällsrutiner och när barnet blir äldre råder det inga konstigheter om att man ska borsta tänderna både morgon och kväll. 

Hur borstar man på de små?

Jag tycker man ska börja redan när barnets första tänder börjar komma fram. Det ska vara en kul upplevelse och mitt tips är att göra ungefär så här:

  • Börja med att borsta ett par gånger i munnen på barnet så det kittlar lite.
  • Låt sedan ditt barn själv leka med tandborsten och rota runt med den lite som barnet själv vill i munnen. 
  • Avsluta med att borsta åt barnet en gång lite mer ordentligt.

Tänk på att det är dumt att vara för noggrann, så se till att du borstar snabbt och går över hela tandköttet en gång. Om man gnider för länge och är för noga så kommer barnet att ledsna snabbt och förknippa tandborstning med något negativt. När du är klar, klappa händerna! Barn älskar att klappa händer. 

26 Aug 2018