Klädmode för barn

Klädmode för barn är i en mening mer spännande och mer i framkant än klädmode för vuxna. De två områden där klädmode för barn framför allt utmärker sig är materialet/tillverkningen och printen.

Det finns i dag ett stort antal klädmärken för barn som enbart tillverkar kläder av ekologisk bomull och därtill har certifikat som garanterar att plaggen är fria från skadliga kemikalier när de kommer ut i handeln. När det gäller kläder för vuxna får man leta länga för att hitta något som är snyggt och dessutom ekologiskt. Certifierade kläder för vuxna kan man bara drömma om.

Alla klädmärken för barn satsar inte på att ha print. Några av de största märkena utmärker sig dock genom sina unika print. Ett av världens största märken är Bobo Choses från Spanien. Deras print ser ut som om de är gjorda av barn. Det är också syftet. Det ska se lekfullt och naivt ut. Bobo Choses satsar på singel-print. Det innebär vanligtvis ett print på framsidan av plagget.

Ett annat stort klädmärke för barn är mini rodini från Sverige. Printen är skapade av företagets grundare, Cassandra Rhodin, och älskas av så väl barn som deras föräldrar. Trycken är lekfulla och ibland tokiga. Mini rodini satsar främst på all-over-print (AOP) där ett tryck förekommer över hela plagget. Det är sällan plaggen är sydda så att det uppstår mönsterpassning. Att det blir halva print är en del av den unika designen.

En riktigt het nykomling är Dear Sophie från Polen. Märkets tillverkning är ännu småskalig och kan därför inte spridas över hela världen. De föräldrar och barn som upptäcker kläderna blir dock helt tokiga och förälskade i figurerna. Här kan man hitta en mix av singel-print och all-over-print. Det är många mindre återförsäljare som vill ta in märket. Den återförsäljare i Sverige med det största sortiment är Frida & Fritiof.

Det finns så mycket inom klädmode för barn att upptäcka. Nya märken tillkommer hela tiden. Marknaden är i rörelse och det gynnar alla som vill att deras barn ska få ha på sig fina och samtidigt tåliga kläder. Det är bara att ge sig ut och surfa på nätet.

8 Dec 2019