Enkla men goda tilltugg att servera

Till helgen så planerar jag att ha lite vänner över. Jag har precis gjort om i mitt inglasade uterum, så det blir att ha servering av goda tilltugg där, samt så klart bubbel i glaset. Jag har bland annat köpt ett bord med serveringsbricka, som även kommer bli perfekt att använda i sommar för goda drinkar och annat!

När det gäller snacks och tilltugg, så gillar jag när det är enkelt att göra samt supergott att äta. Bland annat har jag tänkt servera chips med löjrom och smetana, bruschetta, mini-langos samt en hel del annat. 

Små söta langos

Langos är ju supergott och det äter jag ofta ute på festival eller marknad. Man kan även göra dem som små snittar, på egen hand! Här är ett bra recept jag ska testa, gör gärna ni det med!

Du behöver:

½ paket jäst à 50 g

2 dl kallt vatten

1 skalad kokt potatis


ca 6 dl vetemjöl (spara lite till utbakning)

1 tsk salt

ca ½ liter olja till fritering

Garnering:

löjrom eller annan rom

crème fraiche

tunt skivad rödlök

grovkrossad svartpeppar

dill

ev salladsblad

ev limeklyftor

Gör så här:

Smula ner jästen i det kalla vattnet och rör tills den har löst sig helt. Pressa potatisen i en bunke och rör ihop med mjölet. Tillsätt vattnet med den utblandade jästen samt salt och arbeta ihop till en deg som är slät och ganska lös. Täck och låt jäsa i rumstemperatur ca 1 timme.
Ta upp degen på en mjölad bänk och kavla ut tills den är 1 cm tjock. Tryck ut 12 cirklar, 6–7 cm i diameter, och låt jäsa 10–15 minuter.
Hetta upp oljan i en kastrull till 160–180° och fritera rundlarna i omgångar, ca 2 minuter per sida.
Ta upp langosen och låt rinna av på en hushållspapper. Servera dem direkt toppade med en klick rom, crème fraiche, rödlök, svartpeppar och dill. Servera gärna med några salladsblad och limeklyftor.

15 Nov 2021