Hedgehog

 

Hedgehog in a storm var en privat blogg skriven av Sara: Västeråsbo, tvåbarnsmamma till tonåringar och aktiv inom barnrättsfrågor. Bloggen var en personlig blogg som reflekterade kring vardagliga ting och hade inget med Saras arbete att göra. Det var ett hemtrevligt litet krypin med humoristiska vinklingar.

Sara bloggade mellan åren 2007 och 2014, men lade sedan - av oklar anledning - ner sitt bloggande. Det är alltså inte Sara "Hedgehog" som skriver här längre.

 

Den lilla igelkottsbloggen lever dock vidare, i lite ny skepnad och i en ny skribents regi. Ämnena behandlar de flesta ämnen och stämningen är lättsam. Jag hoppas att du ska fortsätta att trivas.

Hur barnen kan tjäna pengar till klassen

25 dec 2017

Många barn som går i skolan, vill så småningom åka på skolresa tillsammans eller göra en resa ihop av något slag. För att detta ska gå så gäller det att få in pengar till klassen. Det är inte meningen att föräldrar är de som ska lägga pengarna längre utan det är att tjäna egna pengar som gäller. Det finns idag en mängd sätt som en klass kan tjäna pengar på. Det går att tjäna pengar till klassen genom att sälja kakor, korvar, strumpor och så vidare. Kanske man gör lite av varje!

Få in pengar till klasskassan

Jag gillar när barnen ska tjäna pengar till klassen genom att sälja kakor. Detta eftersom jag är ett kakmonster, ha ha, och köper flera lådor när de kommer och vill sälja. Sedan är det inte fel att en skolklass satsar på att sälja flera olika saker med. Det gör att de snabbare kan få in pengar till sin klass. Dock är just kakor och andra ätbara saker det som går bäst tror jag. Det är något som de allra flesta vill ha. 

Tjäna pengar på andra sätt

Det går ju även att baka eget, eller ha en basar och sälja andra saker gemensamt. Andra saker skolbarnen kan göra är att tillverka saker i skolan och så sälja dem med. Dock är det ju allra smidigast att få färdiga produkter, så som kakor från Kakservice att sälja. Det går snabbt att sälja dessa med, då många har dem som favoriter.

 

Få hjälp av beräkningskonsulter

14 dec 2017

Ska du bygga hus? Eller jobbar du med att bygga hus? Oavsett vilket, kommer du förr eller senare att behöva analysera och beräkna ditt bygge. Som du säkert vet i detta lag är det väldigt svårt att göra det om man inte har erfarenheten av det, och även om man har det är det ändå svårt. Hur ska man tänka ut när de olika materialen ska byggas in, i vilken ordning? Det är då man tar hjälp av beräkningskonsulter. De tar hand om hela planeringen av entreprenaden, om du så vill. Det är upp till dig.

Det gör en beräkningskonsult

Om du anlitar en beräkningskonsult då får du någon som gör en byggnadsbeskrivning och en rumsbeskrivning och alla föreskrifter som krävs i projekteringsskedet. Då samarbetar de med arkitekten och andra byggkonsulter, de tar fram programhandlingar och systemhandlingar och hela det anbudsunderlag som man som beställare behöver. Då har de textbaserade beskrivningsprogram med tekniska beskrivningar så att du som kund ska förstå vad de innebär för din del.

Detta är BK konsulter

BK konsulter finns i både Stockholm, Göteborg, Örebro och i Sandviken. De är specialiserade just byggbeskrivningar, men har även kompetensen för bygg- och markkalkyler och mängdförteckningar bland annat.

Inte så svårt bygga hus

8 dec 2017

Det är både härligt och märkligt hur snabbt man numera kan bygga hus. För hundra år sedan tog det minsann lång tid. Först skulle man ju ta hem timret från skogen, hyvla och göra riktiga plankor. Sedan planerade man; byggde stommar; byggde takstolar, väggar och hus för djuren, eller vad man nu behövde. Numera behöver vi inte gå ut i skogen och hyvla plankor för våra hus. Vi beställer dem från internet, om vi vill bygga nytt, vill säga. Den som inte gillar att beställa på internet besöker en husbyggare. Då kan man antingen bestämma sig för ett helt nytt hus, som byggs på tomten, eller så bestämmer man sig för ett så kallat nyckelfärdigt hus.

Nyckelfärdiga hus

Det som menas med nyckelfärdigt hus handlar om att man får ett hus som byggs med hjälp av moduler, färdiga delar som sätts samman till ett färdigt hus. Sedan är det bara att inreda med gipsväggar, trägolv och innertak. Denna typ av hus är populär eftersom det går så snabbt att bygga dem. Det är enkelt och snabbt för den som får sitt hus i färdiga delar som sätts ihop. Samtidigt får den som köper dessa hus stor möjilghet att bestämma utförande och materialval. Dessutom kan man bestämma hur pass färdigt hus man vill ha.

Smart och bekvämt

Du som bestämmer dig för att köpa ett nyckelfärdigt hus bestämmer om du vill inreda på egen hand, eller om du köper allt av byggfirman. Priset och möjligheten att få göra det själv avgör. Om du vill få en arkitekt som ser över din husplan, kan du få det också av byggfirman.

Önskar jag var en igelkott...

3 nov 2017

Ibland önskar jag att jag var en igelkott, björn eller ett mumintroll som fick gå och lägga sig på vintern och komma fram först när det är vår igen. Det verkar så skönt att slippa hela den mörka och kalla vintern och dyka upp först när det är vår och varmt. Det är nog fler än jag som önskar sig det. Mitt problem är nog som många andras att man inte riktigt har tid med allt och har svårt att prioritera allt man borde göra. Och när man inte hinner med allt läggs det över en som en våt filt.

Stress kan göra oss sjuka

Jag tror att tröttheten kommer av den stress vi upplever i vårt arbetsliv, i vår famlij och att vi ska ha så perfekta hem, helst ska det inte finnas en dammtuss, all disk ska jämt vara diskad. Vi ska sylta och safta, plocka bär och svamp. Vårt Instagram flödar av alla "lyckade" människors svampplockning, bärplockning och hemlagade middagar, flådiga hem och inredningar. Jag tror att det, utan att det är avsikten, bidrar till mer stress hos oss. Plötsligt har vi en massa perfekta människors perfekta hem att jämföra med. Det gör oss stressade att jämföra oss med andra.

Inte fel be någon om hjälp!

Det vi inte får veta när vi ser allas svamp- och bärplockningar är deras dammtussar hemma hos dem, eller deras översvämmade diskbänkar. Sådant visar vi ju inte varandra. Man behöver inte göra allt själv heller, man kan faktiskt anlita någon som hämtar ens barn på dagis, i skolan, som läser läxor med dem, som tvättar ens fönster, som lagar ens middag, som städar hos ens gamla föräldar och som hjälper en städa sitt hem då man flyttar i Stockholm.

Gör nyttig äppelpaj!

21 okt 2017

Här kommer recept på så god och nyttig äppelpaj. Det gör jag varje höst och älskar just därför hösten. Annars är hösten en lite deppig historia för min del. Den ljuvliga sommaren är slut. Dagarna blir mörkare ju längre tiden går och det är så låååååångt innan sommaren kommer igen. Därför passar jag på att göra söta saker när det blir allt mörkare och dystrare utomhus. Sedan får man ge sig ut och jogga... så man inte går upp alla kilon som sötsakerna ger upphov till. Lycka till med äppelpajen! Den måste ju bara serveras med vaniljsås, eller hur?

Drick Yogi te!

22 sep 2017

Jag har varit storkonsument av Yogi teer i åratal - dricker minst en kopp om dagen. Lustigt att det aldrig slagit mig innan att jag kanske skulle kunna tillaga eget yogite och därmed slippa betala dyra pengar för färdiga tepåsar. Jag har börjat ägna mig lite (märk lite) åt yoga den senaste tiden och älskar det. Jag utövar yogan hemma till Adrienes youtubeklipp. PÅ så vis trillade jag över hennes terecept och testade. Det är faktiskt lika enkelt som gudagott och helt klart en rekommendation nu när hösten är här. 

Namaste!

Hur skriver man testamente?

9 sep 2017

Det kanske kan kännas långt till ens egen bortgång. Men som alla vet går tiden snabbt. Det är inte en utan många gånger som folk har konstaterat att livet sprang ifrån dem - vart tog tiden vägen? Ändå är tiden just det enda vi har, och hör och häpna, alla har lika mycket tid. Snart den enda rättvisa i livet. Så eftersom tiden går så snabbt, kan det vara bra att tänka på den. Hur vill du ha det efter din bortgång? Hur vill du skriva din sista vilja? För att avgöra det, kan det vara bra som en första åtgärd att ta hjälp av en juridisk rådgivning.

Skriv ditt eget testamente

Det första du behöver göra är att ta kontakt med en jurist som arbetar med familjerätt, som det heter om man är specialiserad på allt som rör familjeförhållanden. En advokat vet vad som behöver finnas med i ett testamente och vilka lagar som gäller kring det. Här kommer några råd omkring det hela:

 • Du måste vara över 18 år för att kunna skriva ett testamente. Det måste bevittnas av två personer som båda är över 18 år.
 • Du kan ändra det när som helst. Ett testamente kan inte ändras efter din död, men innan det kan du ändra det hur många gånger som helst.
 • Det tar inte lång tid att upprätta ett testamente.
 • Juristen måste hjälpa dig med att formulera dig iu testamentet, eftersom det är mycket viktigt att det ska blir så tydligt det bara går. Hen bör hjälpa dig även med att komma underfund med hur du vill ha det och vad du bör tänka på.
 • Vilken tråkig sommar

  22 aug 2017

  En av de lätträknade dagarna satt jag givetvis i trädgården med min bok... Underbart!

  Är det någon mer än jag som lider denna sommar? Det är så rysligt dåligt väder att semestern nästan känns bortkastad. Den enda positiva aspekten är att jag har läst en hel del böcker, vilket såklart alltid är givande.

  Den senaste boken jag läste var Karin Bojs bok om människans utveckling från apstadiet och vidare. Älskar sånt! Funderar allvarligt på att skicka in ett DNA-prov för att få se vart jag har mina rötter och om jag kanske har släktingar som jag inte känner till. Ju fler som deltar med sitt DNA, desto me rkomplett blir människosläktets karta.

  Om en knapp vecka är semestern slut för den här gången. Någon solbränna lär det i alla fall inte hinna bli så det är väl bara att gilla det bleka bokslukarläget.

  Skaffa alla Harry Potter prylar!

  1 aug 2017

  Snart är det dags för Hogwarts Expressen igen. Du vet till Hogwartskolan där alla mini-Hermiones, mini-Harry Pottrar och mini-Ron Wesleyer ska lära sig bekämpa dödsätare och onda trollkarlar som Sirius Black. Och när alla häxor och trollkarlar ska gå i trolldomsskolan gäller det att man har de rätta kläderna och trollstavarna, eller hur?

  Alla saker samlade på ett ställe

  Nu finns det en butik på nätet som har samlat barnens favoritprylar från till exempel favoritserie och filmer. Förutom att komma som Harry Potter med cape och trollspö, kan man skaffa replicas och prylar från Harry Potterböckerna och filmerna. Vill man inte klä sig exakt som Harry Potter kan man köpa kläder med Harry Pottertryck, tröjor, tofflor och morgonrockar med teman från någon annan favoritserie.

  Handla saker som hör till Harry Potter

  Här finns alla attiraljer som krävs om man vill klä ut sig till någon figur i Harry Potter. Vad sägs om trollstavar, slipsar, halsdukar och vantar som hör ihop med favoritserien? Det är roligt med maskerad och få vara någon annan för en liten stund. De större barnen kanske hellre gillar cosplay? Cosplay står för costumeplay då ungdomar klär sig i samma kläder som sin favoritseriefigur. Till det hör oftast peruker och sedan sminkar de sig så lik figuren som möjligt.

  Rita igelkott

  27 jul 2017

  En av de mysigaste grejerna man gör mid sina barn är att sitta ner och rita tillsammans. Det tycker i alla fall jag. Jag är inte särskilt bra på att rita, men hittar massor av inspiration och hjälp på Youtube. Det finns massor av så kallade tutorials på engelska och de är ju svåra för barnen att förstå själva, men sitter man med dem så kan man ju hjälpa till. 

  Jag bjuder här på en av mina favoriter!

  Har din tonåring börjat röka?

  13 jun 2017

  En av de saker som är jobbigt med att vara förälder är att man slutar aldrig att vara orolig. Man kommer alltid att vilja skydda sina barn från saker som är farliga och skadliga. En av de sakerna är rökning och även om alla barn får reda på i skolan att rökning dödar, även om det står på paketen att det är farligt så finns det de som börjar ändå. Skälen till varför de börjar är olika men du kan iskallt räkna med att de försöker dölja det för dig så länge det går. Känner du lukten av cigarettrök från dina barn så tveka inte att fråga dem rakt ut! 

  Vad kan jag göra som mamma?

  Det finns flera saker du kan göra som förälder och det viktigaste av allt är att du ska ha en öppen dialog med dina barn. Det hjälper oftast inte att bli arg och börja skälla. Visa att du bryr dig och ställ gärna frågor om varför de började, hur länge de har rökt i smyg och utifrån detta kan du sedan skapa en plan för hur de ska sluta. Ett bra sätt är att skaffa en el-cigg som de kan använda istället. Detta på grund av att de allra flesta ungdomar faktiskt har smugit ganska länge och har ett nikotinbehov som behöver bromsas upp. Du kan köpa dem på eqcigs.se för ett bra pris och där finns det också tillbehör. Med hjälp av detta, och att ni kan prata om det, så får ni en chans att bryta mönstret och det kan i sin tur vara en väg till att bli rökfri. 

  Trädgårdslivet

  6 maj 2017

  Så vackert det är ute nu! Maj månad är nog den vackraste av dem alla och vi har dammat av uteplatsen för att kunna njuta fullt ut hela försommare och sedan hela sommaren såklart. Vi hoppas kunna utnyttja denna älskade plats väl ända in i september. 

  I morse när jag satt och drack mitt morgonkaffe kom en hel liten familj med igelkottar ut ur ett buskage. De är ju ganska skygga annars och visar sig mest på kvällarna, så det var en riktigt trevlig överraskning. Sötare djur får man leta efter...

  Ibland så fattar jag ingenting!

  25 apr 2017

  I förra veckan hade vi besök av en gammal väninna och hennes man och vi bjöd på middag. Det var ett tag sedan vi träffades och lite sådär som man gör så trevar man lite i frågeställningar och hamnar så småningom på jobbfrågorna och det var nog det dummaste jag har gjort! Hennes man sken upp som en sol, jag såg direkt att han gärna pratade om sitt jobb. Han berättade att han jobbar inom industrin och att de hade beställt och fått installerat nya elektriska ställdon och givetvis så nickade jag och sade "intressant" så där som man gör. Han trodde jag visste precis vad han pratade om.

  Hur länge kan man hålla en god min?

  Han fortsatte att berätta att de tagit hjälp av en bra armaturfirma som hjälpte dem med allting. Jag visste inte riktigt hur jag skulle ta mig ur konversationen och nu var det också för sent att tala om för honom att jag inte hade den blekaste aning om vad han berättade om. Jag kan verkligen ingenting om tekniska prylar inom industrin! Jag tror dock att min väninna hade tröttnat lite på att höra honom prata om sitt jobb och jag blev glad när hon avbröt honom mitt i en mening. "Är det inte bedrövligt att ha snö så här sent på våren?" sade hon och vi kunde genast flytta över samtalet till att istället handla om väder och vind. Jag gav henne ett litet ögonkast, hon såg rakt på mig och blinkade med ett öga.. Ja, hon förstod! 

  Söta igelkottar

  24 apr 2017

  Är det inte märkligt hur vissa saker bara är söta, hur vassa och kantiga de än är? Muminkaraktären Lilla My är en sådan - man kan inte annat än älska henne och finna henne söt hur tvär och sur hon än alltid är. Igelkottar är en annan sådan typisk grej. Igelkottar är vassa som kaktusar - det gör riktigt ont att ta i dem! Men det är något med deras kroppsform som gör att man smälter när man ser dem; hur de tultar fram över gräsmattorna och nosar med sina små trynen. De är verkligen söta.

  Idag bjuder jag på lite söta igelkottar - håll till godo!

  Var rädd om mobilen!

  24 apr 2017

  Mobiler, de är idag något nästan alla har en av, ibland fler. De är ju rätt dyra, men även vi har i vår familj satsat på att ha varsin. Dock har jag sett till att alla har fått varsitt mobilskal eller mobilfodral. Jag vet hur lätt det är att tappa en telefon i backen och så som de är konstruerade nu, så spricker skärmen lätt eller går sönder på annat vis. Jag själv har ett snyggt mobilfodral med en igelkott på så klart! Älskar ju igelkottar! Alla mina barn har själva fått välja mellan mobilskal och mobilfodral. De skyddar båda två lika bra, men vet att det finns särskida stötdämpande skal för yngre barn, så att de bara studsar om de skulle tappas

  Beställa mobilfodral på nätet

  När jag skulle köpa till oss alla i familjen, så tänkte jag att jag måste hitta mobilfodral till bra pris. Det gjorde jag på Skalsidan.se. De hade dessutom ett stort utbud av både skal och fodral till en mängd olika mobiltelefoner. Jag hittade skals och mobilfodral till alla på den sidan. Priserna var bra och de har fri frakt med, så det kostade ju inget att få hem dem. Det är bra när man kan spara in ett gäng slantar på det viset. Jag funderar nu även på att hitta ett skyddande fodral eller skal till barnens surfplatta, så att även den är skyddad ifall den skulle bli tappad, av barnen, eller av mig, man vet aldrig!

  ← Äldre inlägg